“Wholesome Nutrition” è una proposta di alimentazione sostenibile sviluppata nell’Università di Giessen negli anni ‘80 e divulgata tutt’ ora dal prof. Karl von Koerber. In questo concetto, la salute e gli aspetti ecologici, economici, sociali e culturali legati all’ alimentazione sono ugualmente importanti. Attualmente l’ umanità deve affrontare enormi sfide globali come la povertà e l’ insicurezza alimentare nei paesi a basso reddito, nonché i cambiamenti climatici. Il concetto di “nutrizione sostenibile” cerca di dare una risposta a queste sfide da un punto di vista alimentare mettendo sempre al centro la salute. Non sempre però l’alimentazione sostenibile è facilmente “fattibile”, soprattutto per le fasce di popolazione più in difficoltà economica.
Wholesome nutrition: an example of how it is possible to combine health benefits with those for environment “Wholesome Nutrition” is a proposal for sustainable nutrition developed at the University of Giessen in the 1980s and still divulged by prof. Karl von Koerber. In this concept, health and the ecological, economic, social and cultural aspects related to nutrition are equally important. Currently, humanity faces huge global challenges such as poverty and food insecurity in low-income countries, as well as climate change. The concept of “sustainable nutrition” tries to answer these challenges from a food point of view, always putting health at the center. However, sustainable nutrition is not always easily “feasible”, especially for those population groups most in economic difficulty.